Στην ασκ.6 του 1ου φυλλαδίου μπορώ να πω ότι εφόσον το (1,2) είναι φραγμένο και το lim(x-->1+) της f(x)=+oo τότε δεν είναι ομ.συνεχής?Επίσης αν είχα το (1,+οο) στη θέση του (1,2) όπου δεν είναι φραγμένο, όπου lim(x-->1+)=+oo k' lim(x-->+oo)=0 τότε δε μπορώ ν συμπεράνω ομ.συνέχεια έτσι δεν είναι? όμως αν είχα φραγμένο στη θέση του (1,+οο) με τα ίδια όρια (δηλ.όχι και τα 2 πεπερ.)μπορώ να πώ ότι δεν είναι ομ.συν.?
Συζητήσεις για το μάθημα
Eρώτηση??
Ισχύει ότι αν μια συνάρτηση είναι ομοιόμορφα συνεχής σε ένα φραγμένο διάστημα \((a, b)\) τότε είναι και φραγμένη σε αυτό το διάστημα. Αυτή η πρόταση μας λέει ότι η συνάρτηση \(\frac{1}{x-1}\) δεν είναι ομοιόμορφα συνεχής σε οποιοδήποτε διάστημα περιέχει το 1 ή έχει άκρο το 1 αφού αν ήταν ομ. συνεχής σε ένα τέτοιο διάστημα θα ήταν ομ. συνεχής και σε ένα φραγμένο διάστημα που περιέχει το 1 ή έχει άκρο το 1, αλλά σε οποιοδήποτε τέτοιο διάστημα η συνάρτησή μας δεν είναι φραγμένη, αφού το όριο στο 1 είναι άπειρο.
Την πρόταση αυτή όμως δεν την έχουμε αποδείξει στο μάθημα. Ιδού λοιπόν μια απόδειξη.
Θεώρημα: Αν \((a, b)\) είναι φραγμένο διάστημα και η \(f:(a,b) \to \RR\) είναι ομοιόμορφα συνεχής τότε είναι και φραγμένη.
Απόδειξη: Πάρτε τον ορισμό της ομ. συνέχειας με \(\epsilon=1\). Τότε υπάρχει \(\delta>0\) τ.ώ.
\[ \Abs{x-y} < \delta \implies \Abs{f(x)-f(y)} < 1. \]
Πάρτε ένα φυσικό αριθμό \(N\) τ.ώ. \(\frac{b-a}{N} < \delta\) και ας είναι \(x_1, \ldots, x_N\) τα σημεία
\[ x_j = a + j\frac{b-a}{N}, \]
και \(M\) η μέγιστη τιμή της \(\Abs{f}\) σε αυτά τα σημεία. Παρτε τώρα ένα \(y \in (a, b)\). Τότε υπάρχει τουλάχιστον ένα \(j=1,\ldots,N\) τ.ώ. \(\Abs{x_j-y} < \delta\) οπότε, από την ομ. συνέχεια, έχουμε \(\Abs{f(x_j)-f(y)} < \epsilon = 1\), άρα έχουμε δείξει ότι για κάθε \(y\) ισχύει
\[ -M-1 < f(y) < M+1, \]
και άρα η συνάρτησή μας ικανοποιεί το φράγμα \(\Abs{f} \le M+1\). \(\blacksquare\)