Forum

Aσκηση 10

Aσκηση 10

by KYRIAKI PETROPANAGIOTAKI -
Number of replies: 9

Αρχικά έχω πει ότι η Χ ακολουθεί κατανομή Βin(n-1,θ) αφού για n-1 φορές έχουμε κορώνα. Πρέπει να βρω το n για το οποίο η π(θ/x) >2/3; Αν όχι που κάνω το λάθος;

In reply to KYRIAKI PETROPANAGIOTAKI

Re: Aσκηση 10

by Konstantinos Smaragdakis -
Η \(X\) ακολουθεί τη Bin(n,θ) αφου αυτό ειναι το πείραμα. Το ζητουμενο εδω είναι να βρεις την εκ των υστερων κατανομή οπου θα εμφανίζεται με εξάρτηση από το x. Σαν επόμενο βημα θετεις x=n-1 και γράφεις τη συνθήκη που θέλεις.
In reply to Konstantinos Smaragdakis

Re: Aσκηση 10

by FATMIRA OLLOURI -
Καλησπέρα σας,
Η συνθήκη που θέλω θα είναι της μορφής π(θ/x)>2*(1-π(θ/x)) για x=n-1 ;Επίσης το n που θα βρώ θα είναι συναρτήσει του α και του θ;
In reply to FATMIRA OLLOURI

Re: Aσκηση 10

by KONSTANTINOS KOPSALIS -

Ναι και στα 2.

In reply to KONSTANTINOS KOPSALIS

Re: Aσκηση 10

by STEFANOS KOKOTSAKIS -
Καλημέρα,

Γιατί θέλουμε την εξάρτηση από το θ; Για κάθε θ στο (0,1) δε θέλουμε να ισχύει η σχέση (άρα το n να μην εξαρτάται από το θ); Μπορεί να παραβλέπω κάτι ωστόσο.
In reply to STEFANOS KOKOTSAKIS

Re: Aσκηση 10

by Konstantinos Smaragdakis -

Σωστά!

Αρχικά βλέποντας την συμμετοχή στη συζήτηση χαίρομαι καθώς φαίνεται για αρκετούς δούλεψε η διαδικασία της επίλυσης των ασκήσεων.

 

Θα γράψω μερικά πράγματα για την άσκηση:

 

Εδώ όπως έχουμε πει πρέπει να βρούμε την \(\pi(\theta| X\) και να θέσουμε στη συνέχεια \(X=n-1\). Με το που θα θέσουμε τιμή στο \(X\)  είναι πλεον η \(\pi(\theta|X=n-1)\) ανεξάρτητη του \(X\), ας την γράψουμε λοιπών \(\pi_n(\theta)\).

Εστω τώρα το μελλοντικό αποτέλεσμα της ρίψης (ας πούμε της n+1) να περιγράφεται από την τυχαία μεταβλητη \(Y\).

Θέλουμε \(P(Y=1) \geq 2P(Y=0)\) όπου \(Y|\theta \sim \mathrm{Be}(\theta)\) και \(p(y,\theta) = p(y|\theta)\pi_n(\theta)\).

Πρέπει να βρείτε τη περιθωριακή της \(Y\) με ολοκλήρωση!