Διαβάστε τα παρακάτω προσεκτικά.

Προαπαιτούμενες γνώσεις:

Πρέπει να έχετε κατανοήσει τις έννοιες που διδάσκονται στο μάθημα "Θεμέλια Μαθηματικών" και επίσης να έχετε ευχέρεια στον υπολογισμό σειρών, ολοκληρωμάτων και πολλαπλών ολοκληρωμάτων, έννοιες που διδάσκονται στα μαθήματα "Απειροστικός Λογισμός Ι" και "Απειροστικός Λογισμός ΙΙ".

Βιβλία που θα χρησιμοποιούμε:

  1. Κοντογιάννης και Τουμπής, "Στοιχεία Πιθανοτήτων"
  2. Κολουντζάκης και Παπαχριστόδουλος, "Διακριτά Μαθηματικά"
  3. Grinstead and Snell, "Introduction to Probability"

Βαθμολογικό Σύστημα:

Θα υπάρξει ένα υποχρεωτικό ενδιάμεσο διαγώνισμα (Πέμπτη 21/3/2024, ώρες 5-7μμ) που θα μετράει για το 30% του βαθμού. Έτσι ο τελικός σας βαθμός θα είναι:

0.3 x (ενδιάμεσο διαγώνισμα) + 0.7 x (τελικό διαγώνισμα)

Δείτε παρακάτω για το πόσο θα μετράνε οι εβδομαδιαίες επαναληπτικές ασκήσεις.

Το βαθμολογικό αυτό σύστημα θα ισχύσει και στις επόμενες εξεταστικές περιόδους του μαθήματος (Σεπτέμβριος, εμβόλιμη). Το ενδιάμεσο διαγώνισμα δηλ. θα ισχύσει και για τις μετέπειτα περιόδους.

Σε κάθε περίπτωση, ο διδάσκων μπορεί να καλέσει για συμπληρωματική προφορική εξέταση όποιον έχει περάσει τις γραπτές εξετάσεις.

Για όσους αδυνατούν να δώσουν το ενδιάμεσο διαγώνισμα και μπορούν να το αποδείξουν, θα υπάρξει η δυνατότητα να μην το δώσουν. Αντ' αυτού θα εξεταστούν προφορικά την επομένη της γραπτής εξέτασης για το ποσοστό του βαθμού που αντιστοιχεί στο ενδιάμεσο διαγώνισμα.

Μορφή της διδασκαλίας/το πλάνο εργασίας σας:

Το εξάμηνο έχει 13 εβδομάδες διδασκαλίας.

Διαλέξεις με ασκήσεις: Κάθε εβδομάδα (Σαββατοκύριακο συνήθως) θα ανεβαίνουν εδώ οι διαλέξεις της εβδομάδας σε video. Ανάμεσα στα video θα παρεμβάλλονται και κάποιες ασκήσεις τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να λύνετε (η απάντησή σας σε αυτές θα ελέγχεται αυτόματα, έχετε συνήθως 3 προσπάθειες, μετά θα σας δείχνεται μια λύση, αλλά δε μετράνε στο βαθμό σας) και μάλιστα πριν προχωρήσετε στο επόμενο video. Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ ότι μέρος της θεωρίας θα γίνεται μέσα στις ασκήσεις αυτές, και δε θα υπάρχει κατ' ανάγκη και στα video. Αν απλά βλέπετε τα video και δεν κάνετε τις ασκήσεις δε θα μάθετε αυτά που πρέπει.

Επαναληπτικές ασκήσεις εβδομάδας: Κάθε εβδομάδα θα αναρτώνται επίσης κάποιες επαναληπτικές ασκήσεις τις οποίες επίσης πρέπει να λύνετε, αφού όμως τελειώσετε με τη διάλεξη της εβδομάδας και τις ασκήσεις που υπάρχουν εκεί μέσα. Για τις ασκήσεις αυτές θα βαθμολογείστε αν τις λύσετε εντός της προθεσμίας (1-2 εβδομάδες). Μην αντιγράφετε τις ασκήσεις αυτές από άλλους. Δε θα μάθετε τίποτα αν το κάνετε και δε θα περάσετε το μάθημα στις γραπτές εξετάσεις. Έχετε απεριόριστες προσπάθειες για τις ασκήσεις αυτές οπότε μην ανησυχείτε ότι αν απαντήσετε κάποια λάθος θα χάσετε οριστικά τις μονάδες. Εντός της προθεσμίας πάντα μπορείτε να ξανακάνετε τις ασκήσεις αυτές. Ο βαθμός σας από αυτές τις ασκήσεις θα μετρήσει επιπλέον του βαθμού σας στην περίπτωση που ο βαθμός σας από τις γραπτές εξετάσεις είναι από 4 έως 4.74. Σε αυτή την περίπτωση (στην οποία κανονικά δεν περνάτε το μάθημα) θα προστίθεται στο γραπτό σας βαθμό ο βαθμός των επαναληπτικών ασκήσεων (ο οποίος θα είναι στην κλίμακα από 0 έως 1) και αν περάσετε το 4.74 τότε θα περνάτε το μάθημα με 5.

Φυλλάδιο ασκήσεων: Θα ανεβαίνει επίσης και ένα φυλλάδιο με σχετικά δυσκολότερες και κάπως πιο θεωρητικές ασκήσεις τις οποίες επίσης θα πρέπει να λύνετε (οι απαντήσεις σας σε αυτές δε θα υποβάλλονται με κάποιο τρόπο στο σύστημα). Θα αναρτώνται και οι λύσεις τους αλλά δεν πρέπει να τις κοιτάτε πριν προσπαθήσετε μόνοι σας να λύσετε τις ασκήσεις.

Χώρος Συζητήσεων (Forum): Φροντίστε να κάνετε χρήση του χώρου συζητήσεων του μαθήματος για όποιες απορίες έχετε, τις οποίες θα απαντώ εγώ ή και συμφοιτητές σας. Είναι σημαντικό να απαντάτε και σε κάποιες ερωτήσεις και όχι μόνο να ρωτάτε, γιατί έτσι και γίνεται πιο αποτελεσματικά το μάθημα αλλά και εσείς μαθαίνετε καλύτερα, εξηγώντας σε άλλους κάποια πράγματα. Μη φοβάστε μην κάνετε λάθος. Ο μόνος τρόπος να μη κάνει κανείς λάθος είναι να μη προσπαθήσει.

Last modified: Monday, 19 February 2024, 9:33 AM